Pages

Thursday, March 12, 2015

NOW I AM UNIVERSITY OF MALAYA STUDENT (BIOINFORMATIK)

Assalamualaikum.

Dah lama sangat dah Miss Soraya tak update apa-apa dekat blog ni, Almaklumlah buat blog ni masa zaman sekolah. Masa tu zaman budak-budak boleh lah mengarut. Rasanya waktu mula-mula create blog ni waktu tu umur  14 tahun (tingkatan 3) and now I'm 20 years old.

Ok for those yang tak follow up pasal miss, biar miss cerita sikit nak buat macam mana yang post entry pun jarang kan.. hihi

Ok lepas SPM miss sambung belajar ke Kolej Matrikulasi Johor (KMJ). Ok for ex-SPM's yang nak tanya pasal KMJ boleh je post kat comment tu k. Actually I think I know everything laa about KMJ, so feel free to ask me okay.

After one year at KMJ yang tersangat stress, ye lah pelajar satu tahun Matrikulasi (PST) memang tersangat mencabar. You have to score and struggle all the time. If you just like me, do not know how to balance Co-curicular activities and studies, I'll just said just study hard lah. tak payah active sangat sbb Matriculation tak ambil hal sangat pasal merit aktif okay. Tapi kalau you kat sekolah tak aktif better aktif kat matrik sbb apa-apa pun masa interview nak masuk uni, you have to bring all your certificates in studies also co-curricular activities.

Back to my stories, lepas setahun di KMJ tu survive with 3 and above pointer score. Alhamdulillah, miss diberi peluang untuk masuk ke universiti no 1 dalam Malaysia. UNIVERSITI MALAYA.

Allahu rabbi,
masa check UPU tu Allah je yang tahu berdebar macam mana. Miss sememangnya tak target langsung untuk masuk UM. Miss hanya berharap dapat sambung belajar kat mana-mana IPTA kat Malaysia ni. Tapi yang paling berharap nak masuk sebenarnya UPSI. Mungkin bukan rezeki miss untuk menjadi guru walaupun tu memang cita-cita miss masa sekolah.

Ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran di UNIVERSITI MALAYA dengan bidang pengajian IJAZAH SARJANA MUDA SAINS BIOLOGI BIOINFORMATIK. (ok for those yang baru nak isi UPU tu nak tahu pasal BIOINFORMATIK , you are also welcome to comment to ask me anything about that course. because I know there are not much bloggers tell about bio info course)

Menjejakkan kaki ke UNIVERSITI MALAYA pada umur 19 tahun untuk melanjutkan ijazah sarjana muda adalah seperti mimpi okay. Who knows budak degil dan selalu buat masalah kat sekolah ni dapat masuk universiti gah di Malaysia.

Sekarang miss dah pun berada di semester ke-2 pelajar tahun pertama UM. Sepanjang perjalanan hidup selepas SPM banyak mematangkan miss. Dari segi pemikiran mahupun penulisan serta percakapan. Nak pula bila belajar di UM yang penuh dengan kontroversi juga isu.
Tak mengapa. sebab itu semua akan menjadi pengajaran dalam kehidupan. =)

Okay sebab tahun 2015 budak-budak SPM  dan STPM baru je dapat result. So, next post miss akan bukak cerita pasal Matrikulasi (especially Kolej Matrikulasi Johor) dan UM(especially FOR BIOINFORMATIK COURSE)

 thank you for reading. love you guys.
free to comment ok?
=)

MISS_SORAYA

8 comments:

  1. Miss,,,can u email me at wawa109610@gmail.com all abt bioinformatics... I got it there,,,um...n it still confusing...pleasure....

    ReplyDelete
  2. Salam. Hi. I'm interested to know more about bioinformatics, the course, job, etc. Can you please email me at syaza.husna@ymail.com. your help is much appreciated. Thank you☺

    ReplyDelete
  3. sis.,bole tk trngknl bionformatics psal skop krja dye.,btw sye skang study kt kmj for sem2 2015/2016 😊 email sye nurulazian40@yahoo.com hrap sis dpt bntu sye

    ReplyDelete
  4. sis.,bole tk trngknl bionformatics psal skop krja dye.,btw sye skang study kt kmj for sem2 2015/2016 😊 email sye nurulazian40@yahoo.com hrap sis dpt bntu sye

    ReplyDelete
  5. im sorry for late reply.. masa korang komen ni saya tengah final exam.. and lepas final exam.. for those yang dah dapat course bioinformatik ni sorry tak sempat nak terang.. korang dah dapat course tu.. huhu.. for those yang masih lagi nak tahu pasal bioinfo. check out my next post ok..

    ReplyDelete
  6. Salam. Hi. I'm interested to know more about bioinformatics, the course, job, etc. Can you please email me at amirahasan96.ah@gmail.com. your help is much appreciated. Thank you☺

    ReplyDelete
  7. Salam. Im interested in bioinformatics, and preferable at UM..i also am from matriks, kms to be precise. Id like to ask more abt this course. May I hv your fb or email? Id like to ask few questions. And id like to ask if my pngk is 3.14, do u think I could get a the offer from um for this course? Hope u can reply asap. Tq

    ReplyDelete

 
Images by Freepik