Pages

Wednesday, March 25, 2015

Ex- Kolej Matrikulasi Johor (KMJ)

Gambar kat atas ni Miss dengan 2 orang bestfriend miss masa kat KMJ. Ni depan masjid KMJ.
(dari kiri  - yang; Miss Soraya; Ainur-  )

Assalamualaikum.
Hye,
Its feel great for writing back to this blog. New layout. New Blog tittle. More mature I think.

alright,
back to the topic. Today Miss Soraya nak ceghita lah sikit. My experience being a Matriculation student. Sebab miss tahu tak lama lagi ramai budak-budak lepasan SPM dapat result untuk sambung ke Matrikulasi. And for sure, ada jugak yang akan search kat google pasal matrik yang uolss dapat tu kann.. Sebab that wht I do too.. hahahha

Ok cuma kali ni miss fokus untuk budak yang nak masuk KMJ je lah ye. Masa hari pendaftaran tu kalau boleh suruh keluarga datang awal. Sebab KMJ tempat dia kecil, jadi bila semua keluarga datang bawa kereta,traffik masa tu akan sesak sangat.

And for students, pastikan semua borang lengkap sebab nanti waktu daftar takde lah kelam-kabut. Kalau boleh, pastikan borang yang untuk pendaftaran tu ada dalam satu envelop. Masa pendaftaran tu pakai baju kurung je boleh.

Lepas daftar, uolss semua akan lalui minggu orentasi. Which that's week will be a tired week for you. Masa tu biasalah tak cukup tidur, tak sempat mandi, pergi aktiviti tak sempat mandi, pakai baju tak basuh. Sebab uolss semua akan dibekalkan 2 helai baju untuk seminggu je. So, pesanan miss pasti kan korang bawa FEBREEZ!!! senang tak sempat mandi pun. Still bau fresh. Jangan spray perfume nnt bau dia jadi bau hampeh! dah mana tak nya PELUH+PERFUME= !%#%$!

Masa minggu orentasi ni lah korang nak cari kawan kelas yang sama kepala dengan korang sebab untuk 3 minggu pertama korang biasanya akan stress gila tenuk  tahu, nak lagi kalau korang ni belajar di sekolah harian biasa dimana tak biasa dengan situasi asrama. (tu lah yang I rasa tau :(  huhu)

Masa orentasi, uolss semua akan ikut kelas dalam modul yang diberikan masing2 dan masa tu juga akan ada buka permohonan untuk pertukaran modul.In case korang tak suka modul yang diberikan.

alright, sekarang kita cerita barang-barang yang perlu dibawa pulak.
Antara barang-barangnya ialah:
Perempuan:
-Baju Kurung ( banyak okeh sebab pergi kelas wajib berbaju kurung)
-T-shirt lengan panjang/ pendek (untuk riadah)
-seluar track ( kalau boleh stanby 3 helai paling kurang)
-Telekung ( bagi muslim)
-Sejadah
-Peralatan mandi ( baldi, cebok, bekas isi barang mandian etc.)
-kain batik
-cadar
-bantal ( in case korang tak suka bantal kolej yang keras---macam aku :D )
-selipar mandi
-kasut bertutup (untuk pergi kelas)
-penyangkuk baju dan juga hanger

lelaki
- sama seperti perempuan kecuali kain batik, telekung dan baju kurung

haha lelaki senang je barang dia.

Ok, in case lah macam still jugak terlupa barang-barang, dont worry kelebihan KMJ mmg dekat dengan pekan Tangkak, Johor. As you read pekan means the real PEKAN. So jangan berangan la ada mall ke apa yaa.. haha tapi untung nya, bila KMJ buat dinner yang ade restriction for dress code senang je nak cari sebab pekan Tangkak memang terkenal dengan kain dan pakaian yang SANGAT MURAH!!! I LIKE, SERIOUS! Miss dulu biasa nya DIY je dengan roommate.
1 bilik 4 orang untuk perempuan. Lelaki pulak maybe sampai 6 orang sebilik. Kalau for GIRLS dont worry lah, sebab memang selesa. Almari pun besar.
Dan yang terakhir, kat KMJ memang provide wifi free tapi SLOW sangat. Jadi better buat mobile data sebab memang konfem laju disebabkan pencawang dia semua letak kat Gunung Ledang.

Ohh lupa pulak nak bagitahu yang KMJ ni dekat teramat sangat dengan Gunung Ledang. So, view dia pagi-pagi, teramat lah cantik. And kalau korang duduk kat sana tu dah gian sangat nak tgk mall dan bosan asyik outing kat pekan Tangkak je.. Korang pergi lah Melaka sebab TERLAMPAU DEKAT dengan KMJ.

Ok pasal outing pulak. humm Tak berani nak komen  panjang sebab peraturan outing dan balik hujung minggu selalu berubah-ubah ikut HEP. So buat lah baik dengan HEP. Macam miss dulu memang kamcing gila dengan HEP senang jee nak balik dan minta tanda tangan untuk surat kalau tak hadir kelas. Macam zaman miss waktu 2013/2014 boleh je balik tiap-tiap minggu.

Yupp, Kalau korang tak datang kelas korang kene tunjuk surat MC atau buat surat sendiri (surat rasmi) then dapatkan tanda tangan dari HEP. Ikutlah kalau lecturer korang tu strict tak terima surat buat sendiri,dia nak surat doktor. Tapi dah pandai-pandai ponteng. Pandai-pandai lah cover ok. Lastly, KMJ ni tiap-tiap hari Isnin akan ada perhimpunan. Ni special sikit sebab KMJ je ada perhimpunan hari Isnin. hahahahha

Ok. Selepas panjang lebar membebel. Miss rasa ni je kot. Dah banyak dah cerita pasal KMJ ni. Kalau ada apa-apa. Uolss semua boleh comment and tanya je I okeh.

Thank you for  reading.
If you want to ask anything, feel free to comment ok.

XOXO ,
Miss Soraya.

263 comments:

  1. Assalamualaikum. Kak Baju kurung putih takyah lah eh masa hari pendaftaran? Kasut lak kasut converse boleh tk? Since sy memang minat sneakers tk suka kasut kulit. (dahlah size takda kalau kasut pompuan. Nak nak beli kasut lelaki. Hm)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, waktu akak dulu pakai baju kurung putih. tapi masa dulu akak tgk ade je yang pakai baju kurung biasa. asalkan masih sopan. pasal kasut tu. diorg strict masa orentasi je.. lepas orentasi tak kisah dah.. pakai lah kasut ape pun.. bawak kasut cantik2 sikit sbb nanti mesti akan ade dinner time tu lah nak melawa

      Delete
  2. Assalamualaikum
    miss mohon program yg nk jd lecturer x??

    ReplyDelete
  3. Waalaikumsalam, miss tak mohon program tu, tapi roommate miss masa kat matrik mohon. So I still know about the procedure and the interviews and everythings. Need any helps?

    ReplyDelete
  4. your post on KMJ is really helpful! thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  5. Mmg semua wajib pakai baju kurung ke? Even non muslim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waktu zaman miss, ramai je non muslim pakai baju kurung. But mereka di benarkan pakai baju kebangsaan which means sari, baju punjabi or cheongsam selagi ia masih sopan.. office attire pun dibenarkan contoh skirt labuh bawah lutut dan baju kemeja.. cuma jeans strictly not allowed..

      Delete
  6. assalamualaikum miss, nak tanya waktu bulan puasa macam mana eh makanan kat kafe? cepat habis ke apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Pagi2 sahur ada. Biasa bnagun kul 4 turun. (kafe blok C D ). Pastu nak berbuka kafe tk buka. Pasal ada bazar ramadahan which is semua kafe akan berkumpul satu tempat jual makananan diorg. Pilih makanan hati2. Tahun lepas ada keracunan makanan. Saya batch pdt 15/17. So sem depan ada jadi senior korang. Eh?

      Delete
    2. Wa'salam betul.. sahur kafe ade yang bukak.. berbuka ade yang buka ada yang tak.. tapi bazaar ramadhan yang ade kat kmj mmg superbbbbbb seriousss.. hahah

      Delete
    3. Wa'salam betul.. sahur kafe ade yang bukak.. berbuka ade yang buka ada yang tak.. tapi bazaar ramadhan yang ade kat kmj mmg superbbbbbb seriousss.. hahah

      Delete
    4. @ayienadha assalamualaikum . saya 5/6 ni daftar as a new student dekat matriks johor. so hi senior! em nak tanya bazaar tu dibuka dalam kawasan kmj juga ke? harga makanan macam mana ye? berbuka beramai-ramai ke atau makan dgn roomate? lepas tu minggu orientasi tu selalunya apa yang akan dilakukan? ada program mentor mentee ke?

      Delete
  7. Hai anon. Tahniah sebab pilih kmj sebagai matriks pilihan awak. Dpdt pst ke pdt? Bazaar biasa kumpul satu tapak dekat depan blok f. Area bilik peperiksaan sebab kt situ parking luas. Kat situ gak bazaar dijalankan (betul.ke bm aku ni?) masa bulan puasa. Yup area kmj. Diulang sekali lagi blok perempuan blok F. Since korang naik daftar terus puasa. Harga not bad. Range rm 2 (biasa air sedap2) sampai rm 5. Berbuka biasa makan dekat bilik je. Dgn rumet baru ke. Kitorg tahun lepas bulan puasa masa bulan 7 kot tk silap. So masa tu dah adapt gn environment kmj, rumet pun dah kenal, dah start rapat classmate/praktikum, so takda masalah nak makan ramai2 ke sorg2 ke. Minggu orientasi biasa dapat dua baju tshirt. So pakailah untuk seminggu. Tk galakkan basuh sebab memang tk sempat. Korang orientasi jatuh bulan ouasa maybe, akak2 fasi korang just bawa jalan2 area kmj (dalam praktikum), pagi2 Ada kuliah subuh. Kalau dengar announcement blok, akak/abang fasi suruh turun, turun lah ye. Ada game direka oleh akak2/abang2 fasi. Tk jngat sebab banyak gila. And have fun gak. Pastu ada program mentor mentee. Tk silap aku, nama program ni akan ditukar. Kot. Pastu korang akan dapat sorg cikgu (lecturer dah biasa panggil cikgu sebab diorg tk kisah) akan handle korang dari sem 1 sampai sem 2. Apa2 hal rujuk diorg. Pasal surat perjanjian tu korang wat betul2. Jangan main acu redah je. Kitorg buat asyik salah je (seb baik kena print kertas kaler putih). Itu jelah kot. Kitorg (senior) daftar seminggu lepas puasa. And kitorg diberitahu segala lecture notes, buku tutor korang kena print sendiri dari portal kmj. Atas sebab duit dah takda. Hohoho. Tapi ada je lect baik hati printkan untuk korang. Tapi bayar ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah thanks a lot! info yang sangat bermakna untuk saya @ anon hahahaha. saya dapat pst. ohh macam tu rupanya. surat perjanjian tu nanti akan diberitahu time kitorang punya minggu orientasi lah eh? nanti akak2/abang2 fasi tu korang lah ye? hehehehe pls be nice hahaha okay see you soon at kmj senior!

      Delete
  8. Surat perjanjian tk sure akak/abang fasi korang leh tolong huehuehue. Sebab benda ni settle gn cikgu mentor korang. Hantar pun melalui dia. If im not mistaken. Hm rasanya ada batch kitorg (senior) apply jadi fasi tapi mcm tk ramai.(atau takda langsung.maybelah) Yang ramai dak pst batch kitorg gak.and akan ada alumni kmj akak/abang batvh lama2 turun jadi fasi sukarelawan korang. 2004/2005 ada kot, masa tu dia ngah wat PhD course engineering, kitorg doakan diorg dpt jadi prof tahun lepas. Tak tahulah dia join lagi ke tk. Batch tahun sebelum sebelumnya ada. Tk terkut lah alumni dari kelate utara semua turun. Muka2 macam tua sikit tulah kot diorg. Hahaha korang pun insha Allah

    ReplyDelete
  9. *tak terkejut. Hahha hai miss soraya im sorry buat komen blog akak macam blog saya. And good luck for your degree.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. hye.. no lah its okay.. selagi dapat membantu diorang lagi bagus.. good luck ya semua nya...

      Delete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. Akak-akak cantik sekalian, saya nak tanya... Science kan ada 3 modul. Untuk jadidoktor, wajib tak ambil fizik? Sebab saya agak lemah dalam subjek fizik. Boleh tolong saya? Pls semuaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye, ni based on apa yang lecturer akak cakap lah ya.. untuk jadi doktor perubatan yang penting adalah biology dan chemistry. utk subject ketiga tu sama ada physic atau math.dekat matrik kita ada 3 modul. modul 1 - bio, chem, physic dan math. untuk modul 2- chem,physic, math dan sc. comp. Utk modul 3 - bio, chem, math dan sc comp. macam saya, dekat matrik saya amik modul 3. tapi kalau kawan2 saya yang dapat course doktor perubatan kebanyakkan nya yang ambil modul 1 . jadi nasihat saya nnt dah sampai matrik selepas minggu orentasi kamu ada masa seminggu untuk buat permohonan tukar modul. masa tu pergi consult lecturer kamu mcm mana ya.. good luck :) oh ya jgn lupa untuk score muet band 4 ke atas ya :)

      Delete
  12. Assalamualaikum kak! Nak tanya, kita kena buat medical checkup ke? Lagi satu,kasut memang warna hitam je ke boleh pakai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, if dalam borang ada suruh buat better ikut.. ikut syarat pendaftaran untk memudahkan sesi pendaftaran supaya nnt takde lah kene tunggu tepi if ada yang tak lengkap. Tengok lah spesifikasi borang kmj macam mana.. kalau nak masuk uni biasa nya kene.. dah tak ingat untk KMJ macam mana.. yupp pasal kasut no ristriction actually but make sure bertutup sbb nnt kat dalam lab (for science student) tak boleh masuk kalau pakai sandle.. yupp of course make sure ade kasut hitam n kasut sukan.. incase kalau time orentasi nanti .. KMJ rules dia kuat masa orentasi sahaja

      Delete
  13. Waalaikumussalam, takyah. Kalau kt list ada suruh buat. Tapi kitorg tak buat pun derang pun tk minta. Hitam, maroon, coklat, dark blue boleh je dik. Ramai pakai kaler2 asalkan gelap. Make sure kaler hitam ada buat spare.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. hi akak.. kalau nak pakai Punjabi suit kena lengan panjang dan berkolar ke? kalau nak pakai lengan pendek tanpa berkolar utk baju tradisional boleh ke? tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye, untuk pergi kuliah no ristriction for punjabi because it still in category baju tradisional. lengan pendek or tak.. tak jadi masalah sangat.. selagi ia tak sexy dan masih sopan.. tapi janga pakai masa orentasi yaa.. ingat masa orentasi diorang sangat strict tauu.. good luck there :)

      Delete
    2. Tq...hari orentasi blh pakai baju kurung,baju formal atau baju tradisional?

      Delete
    3. biasanya untuk muslim akan pakai baju kurung. dan non muslim akan pakai kemeja dan skirt labuh
      ada juga yang pakai baju sekolah dia terus. ;) haha.. yang penting masih sopan dan tidak sexy

      Delete
  16. akak dekat kmj nanti boleh bawa masuk extension plug tak dalam bilik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hum.. dari segi peraturan tak pasti tapi masa dulu roommate akak bawak je.. tapi dah pandai bawak pandai cover laa sbb rasanya takada masa masalah sangat untuk plug.. sbb plug mmg tak akan kongsi dengan roommate lain

      Delete
  17. akak nak tanya ni, blok f T1.6 tu maksudnya apa ya??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blok F tingkat 1 . Bilik 1.6 uuu. Blok f blok paling hujung tuu.. haha tapi kafe korang sedap :)

      Delete
  18. salam nak tanya.minggu balik bape hari eh. boleh bawak laptop tak ? kalau lelaki boleh rambut panjang ke ? harap dapat membantu . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minggu balik tu depends on administration kmj macam mana.. setiap tahun berubah2.. biasanya akan di announce waktu perhimpunan hari Isnin.. pasal rambut pun kene take note dia punya peraturan baru mcm mana.. tapi kalau akak lah kan as long dia tak panjang mcm perempuan ok je kut. Tapi kalau dah kene tegur.. cepat2 lah ubah fashion tu ya.. and btw make sure tak banyak buat masalah masa orentasi yaa.. good luck :)

      Delete
  19. Blok F tingkat 1 bilik nombor 6.
    Biasa balik bermalam weekend 3 hari 2 malam. Khamis petang sampai sabtu. Boleh bawa laptop tapi jaga baik2. Ada kes barang curi time2 kitorg habis sem haritu. So jaga. Rambut takmo panjang2. Sama mcm kau pergi sekolah menengah. Jangan selekah sangat bela rambut. Tk smart. Tak pasal2 kena sound gn lecturer. OKay?

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. ada apa apa strict rule yang kitorang kena follow tak? rule yang memang sebati dgn kmj? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha strict rule? Tak de rasanya.. KMJ antara matrik paling cool laa.. serious..

      Delete
    2. Haha strict rule? Tak de rasanya.. KMJ antara matrik paling cool laa.. serious..

      Delete
  22. Salam kak..sye pon akan rgister kat KMJ 5/6 nii..hrmm..nk tnye.. lpas minggu orientasi tuu.. boleh balik rumah ea ?? Sbb kat jadual MPPB tuu..ari khamis ptg smpai sabtu..die tulis balik bermalam.. minta pencerahan pleasee 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Tahniah sebab pilih kmj! So you will be my junior. Tk sure lah, saya pun tk ingat. Biasanya lepas orientasi takda balik bermalam. Sebab korang akan cuti panjang mcm cuti raya. So apa kata korang daftar, dah kenal2 akak2 abang2 fasi boleh tanya diorg okay? Atau mentor korang. Orientasi satu kelas sorg mentor.

      Delete
    2. haiiii jumpa nanti! saya pun pilih kmj hehe. em nak tanya ayienadha abang ke akak eh? maaf hihi

      Delete
    3. Saya perempuan. Maaf guna bahasakan "aku" 😁

      Delete
  23. Siapa yg jaga asrama eh. Guard ke warden? Lagi satu kan kak, berapa kerap dia buat spot check dekat bilik haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Felo yang jaga korang nanti. Kitorg tk panggil warden. Warden untuk budak2 asrama sekolah. Hehe. Guard jaga kmj. Berapa kerap tu depends felo blok masing2. So jangan nakal2 kt blok sendiri. Sebab bawah blok rumah felo korang yang tinggal. Felo ni lecturer korang. Hormat diorg okay?

      Delete
  24. Salam akak..baju kurung yg brcorak boleh pakai kn masa pendftran ngn waktu ade class?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Baju corak2 boleh je dik. Baju plain takda corak lagi lah boleh pakai. Tak ketat dan jarang. Ikut peraturan pelajar baharu.

      Delete
  25. Assalamualaikum,akak nak tanya klau pegi kelas memang hanya boleh pkai baju kurung je ke?klau pakai blaus atau kemeja dgn skirt atau seluar boleh?kasut kulit tu memang kena ada atau asalkan kasut bertutup untuk ke kelas?sandal memang tidak dibenarkan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, hye dik btw nak bg tahu Im your super2 senior yang sllu balas comment kat atas yang selain saya tu korang punya senior tahun 2 rasanya? Entah. Ok usually for malay students akan pakai baju kurung.. blaus mmg takde i think.. so better pakai baju kurung jem. Which mmg peraturan dia I guess.. and kasut kulit tu.. kalau nak g kelas tanak pakai kasut kulit pun takpa.. asalkan pakai kasut bertutup sbb kalau tak bertutup tak leh masuk dalam lab nnt especially lab chemist( if u r science students) sandal pakai waktu kelas mmg tak dibenarkan.. tapi luar waktu kelas ok je... :) good luck there!

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  26. Assalamualaikum kak.nak tnya.kalau kat KMJ buat assignment guna laptop or handwriting? Pembelajaran kat KMJ tu sebenarnya sgt susah ke? For student sekolah harian mcm saya, susah x nak bawa.perlu rush gila-gila ke?one more kat sana belajar bio ,chemist ,dll guna bahasa apa ek?English or Malay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, assignment depends on lecturer nak buat guna apa.. kalau dia nak dalam comp. Then u have to use computer but kalau dia nak hand writting terpaksa lah menulis.. KMJ pembelajaran dia tak susah.. but what i can say matrik pembelajaran dia mmg sangat laju.. if u skip classes then mmg banyak sangat ketinggalan ( especially for slow learner and budak sekolah harian biasa like me!xD ) tak pe insyaAllah boleh nya kalau focus.. kat matrik akak miss nak pesan ni.. mmg stress nak2 lagi budak PST. Rasanya korang belajar English kot bcs preparation for uni. Kat uni semua in English especially for science students. But lecturer guna dwi bahasa selalunya.. awak jangan risau sbb saya pun dari sekolah harian biasa.. pedalaman lagi.. tapi alhamdulillah dengan usaha bersama2 kawan2.. dapat score and now saya dah berada di top uni in malaysia. If you feel stress or down and nak tanya apa2 just reach me through my blog ok.. cause I knew what it felt when u came from sekolah harian biasa n have to compete with excel student from boarding school etc.. good luck:) InsyaAllah semoga Allah permudahkan urusan kamu disana..

      Delete
    2. Kak, kalau subject chemist and add math x kuat,agak agak susah x nak follow ?

      Delete
    3. Kak, boleh x kalau dpt pst nk tuko pdt

      Delete
    4. Kak, boleh x kalau dpt pst nk tuko pdt

      Delete
    5. Kak, boleh x kalau dpt pst nk tuko pdt

      Delete
    6. hye, miss pun dulu mmg tak kuat chemist ngn add math.. tapi miss declare kat lecturer depan2 yang miss mmg lembab sikit bab chemist dan add math so lecturer pun selalu bg detention class kat miss .. ayat yang selalu dengar " Ainna Soraya see me at my office at 5pm." hahaha, tapi tak pe diorang tak marah diorang akan ajar one by one berdua je sampai faham kat matrik nak ingatkan kalau tak paham terus jumpa lecturer kat pejabat diorang lepas kelas pukul 4 or 5 sbb diorang mmg akan ajar mcm cikgu kt sekolah tu hah.. baru paham.. kalau malas jumpa lecturer mmg payah lah nak skor.. sbb kalau tak baik ngn lecturer, n test carry mark kamu sikit nak mintak re-test susah tauu.. anyway, insyaAllah ok.. miss akan doakan yang terbaik untuk kamu semua :) good luck

      Delete
    7. untuk Alnisah Ibrahim, boleh je yanggg.. nak tukar dari pst ke pdt..tapi biasanya lecturer akan tanya betul ke pilihan kamu ni?? kamu kena yakinkan laa.. dan kalau permohonan kamu ditolak dan first semester kamu teruk .. automatically kamu akan ditukarkan kepada pdt.. nnt kalau permohonan kamu ditolak dan still nak jugak tukar pdt jumpa admin cakap dan declare betul2 kenapa nak tukar pdt.. biasanya diorang bagi.. buat surat lagi meyakinkan.. :) good luck..

      Delete
  27. salam kak. ni soalan random sikit hahaha dalam bilik dia ada tandas ke? or macam kat asrama? then bilik dia akan bagi randomly or boleh tukar tukar orang? saya frm sekolah harian so takut tak dapat adapt dengan asrama dia :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak perempuan, bilik untuk budak perempuan 1 bilik 4 orang.. tandas tak de dalam bilik.. tapi sangat selesa.. katil single,almari besar and meja sorang satu.. tapi kalau lelaki tak pasti, sbb kawan akak budak lagi bilik dia ade yang 4 atau 6 orang.. tandas still dalam bilik.. miss pun sekolah harian biasa juga n kmj sangat selesa dah for me (daripada UM ni) hahaha

      Delete
    2. thankyouu kak! lagi satu hehe kalau pergi class wajib pakai baju kurung or boleh pakai seluar slack macam tu?

      Delete
    3. biasanya mmg kena pakai baju kurung.. tapi bawa je seluar slack tu .. maybe nak guna untuk ko-k ke, or kena buat persembahan ke.. tapi untuk g kelas .. for muslim mmg pakai baju kurung.. untuk kepastian nnt tanya akak2 or abang2 faci tu nanti.. good luck yaa.. :)

      Delete
    4. thankyou kak. thankyou rajin reply comment hehe kalau buku semua macam mana eh kak? kena beli kat sana ke cane?

      Delete
    5. Buku apa? Note? Beli sendiri dulu. Biasa kita guna kertas A4 pastu compile guna sepit or yang bulat tu. Mcm keychain lah. Lupa nama dia. Sebab kita guna penebuk dua lubang. Kalau buku rujukan ktiorg tk guna snagat.

      Delete
    6. buku macam buku teks semua takyah ke? ke memanh pakai buku rujukan je?

      Delete
    7. abaikan soalan atas kak hahaha nervous sangat. matriks dia bagi baju berapa banyak kak? pastu saya baca komen akak kat bawah tu, memang outing takleh pakai jeans ke? so memang jeans tak boleh pakai ke mana mana pon ke?

      Delete
  28. Assalamualaikum kak. Nk tanye, kalau sy pkai kasut converse warna hitam boleh x? Ke nk kne beli kasut lain? And akak ade ckp yg nnti kteorg akn dpt T-shirt, size die besar x?? Sbb sy ni chubby org nye~~ (>///<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'salam, untuk g kelas tu converse hitam tu boleh jee. nak pakai kasut corak2 pun ok.. cuma kene bertutup.. and bila dapat baju boleh pilih size yanggg.. so jangan risau yaa.. :)

      Delete
  29. salam miss nak tanye..waktu pendaftaran tu mmg bwk bj sikit ke atau baju utk sepanjang kite belajar..lg satu..waktu gi kelas boleh x pakai jubah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam, pendaftaran tu bawak je baju sepanjang sesi tu yang awak nak pakai.. sbb nnt susah pulak kalau nak balik rumah.. nak2 lagi kalau rumah jauh.. lain lah kalau rumah awak kat area segamat tu je.. hihi.. pergi kelas pakai jubah boleh yangg.. :)

      Delete
    2. Akak miss. Minta izin nak jawab soalan diorg boleh? Hihi. Jubah tkleh pakai gi kelas. Ada rules baru. Ktiorg guna jubah biasa nak ge masjid nak solat jemaah ke study kt situ. Or event ke apa ke.

      Delete
  30. Salam miss. Saya akan saftar KMJ 5/6 ni. Selalunya bulan puasa boleh tak berbuka luar dengan parents haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hummm,, untuk berbuka di luar tak boleh kalau diluar waktu outing.. kalau nak juga keluar di luar waktu outing kena minta izin hep.. kena pergi tanya pejabat admin la maksudnya.. biasanya mak ayah dah pack makanan siap2 berkelah kat situ.. sbb situ banyak gazebo.. hihi apa2 pun good luck ya miss ucapkan :)

      Delete
    2. Thank you miss !! Hehe rasa berdebar pulak. Tapi kita kena pakai kasut pvc hitam atau sandal apa apa je boleh . Maaf banyak tanya pula hehe

      Delete
  31. salam kak, saya pun akan daftar 5/6 nanti. saya nak tanya kalau ada tempat nak basuh baju ke? kalau ya, kena bawa sabun basuh baju sendiri ke? kalau tempat nak gosok baju macam mana pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, kat sana diorang ada provide kan mesin basuh.. rm2 tak salah akak lah.. guna duit kertas and sabun basuh baju semua bawak sendiri tmepat iron pun diorang ada sediakan

      Delete
    2. Thanks for the info kak! Saya ada lagi satu soalan.. Kat matriks, kena guna apa-apa buku rujukan ke? Kalau ya, mcm mana nak tahu belik buku apa and kat mana?

      Delete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. Kak kalau nk sambung medic bole x amik modul 3.PDT kalau result ok bole sambung medic x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah boleh.. kena tgk requirement setiap uni, and setiap uni takda pun cakap PDT tak boleh diorang hanya bagi untuk matrik so PDT are included.. :)

      Delete
  34. Assalamualaikum... kak time solat mmg kena gi masjid ke or boleh solat kat dorm? Minggu orientasi just pakai t-shirt tu and tak pyh pakai baju kurung eh? Medical check-up kena bwat x? Sbb takde state apa2 kat surat tawaran... One more, outing boleh setiap minggu ke? Parents boleh dtg x time bukan minggu bermalam? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam, banyak soalan hahaha.. ok first boleh solat kat mana pun dua2 boleh. second pakai baju yang di provide.. dengar arahan faci. kalau faci suruh tukar baju kurung ke baju sukan kee baru tukar.. medical checkup kalau dalam surat tawaran tak suruh buat.. tak payah buat.. untuk outing kene tgk peraturan hep sebab peraturan hep sentiasa berubah2 dengar announcement waktu perhimpunan. lastly untuk family melawat boleh datang tapi tak lebih 8 ke 10 malam i think.. tu kamu kene check balik dengan peraturan hep. tapi kalau kamu nak keluar dan bukan minggu outing tak boleh yaa :)

      Delete
    2. Huhuhu sorry kak bnyk soalan, nervous XD Kalau gi kuliah pakai baju blouse seluar slack boleh kan? Thanks so much kak 😘

      Delete
    3. Huhuhu sorry kak bnyk soalan, nervous XD Kalau gi kuliah pakai baju blouse seluar slack boleh kan? Thanks so much kak 😘

      Delete
    4. pergi kuliah rasmi setiap hari kena pakai baju kurung. kalau kelas ganti atau kelas tambahan macam pada waktu malam je boleh pakai macma tu.. :)

      Delete
    5. Kak... lupa plak tanya. Outing boleh pakai jeans? Tq

      Delete
    6. Seluar slack tk digalakan . Pakai baju kurung is better. Nampak sopan. Lagi satu kalau nak otuing jeans tkleh pakai yang. Nanti kena denda. Balik bilil tukar suar satu hal. Seluar slack gn baju tshirt kmj. Baju ni masa pendaftaran akan diberi.

      Delete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Kak kalau nk sambung medic bole x amik modul 3.PDT kalau result ok bole sambung medic x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh yang.. tgk jawapan miss kat komen atas ya :)

      Delete
  37. kak...kat asrama kmj tmpat jemur baju kat mne??... mesin basuh ade brape?? time nak bsuh bju kena ikut turn ke?? ..plug dlm bilik ade brpe??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat setiap aras ada tempat jemu baju .. mesin basuh ade banyak tapi sebab ramai orang guna kena ikut turn.. plug tak silap ada 1 setiap seorang.. hahaha. tak tau lah zaman korang dah berubah pulak :)

      Delete
  38. kak...kat asrama kmj tmpat jemur baju kat mne??... mesin basuh ade brape?? time nak bsuh bju kena ikut turn ke?? ..plug dlm bilik ade brpe??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tengok comment miss kat atas yaa

      Delete
  39. hi miss!! bagi yang muslim, wajib bertudung ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha oupss, my bestfriend tak pakai pun (btw kitorang dapat KMJ sama2 , sweet takk??) but nanti korang akan ada kelas agama islam tau.. masa tu pakai lah.. bagi menghormati :) tapi kalau bertudung lagi maniskan, but its depends on your own choice je.. hehe

      Delete
    2. Thanks akak! hmmm.. saya plan nak bertudung kat kmj nanti.. Bestfriend akak ada blog jugak ke?

      Delete
  40. kak, nak tanya ni. kalau student yang duduk jauh kan macam mana diorang nak balik eh? tiket bas nak beli kat mana? kalau waktu raya tu macam mana nak balik rumah? kereta api ada ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah sampai kereta api. kelas gitu.. hahaha.. no lah nanti kat sana ade macam koperasi ke ape entah but mmg turun temurun budak2 KMJ panggil dia 'starbuck' (which dalam KMJ sebelah library je) ada jual tiket.. so korang kene tempah kat sana.. bas akan amik dalam KMJ . tapi kena cepat takut tiket habis.. kalau habis korang kena pergi pekan Tangkak untuk beli tiket dan naik kat pekan tu lah.. :) mmg kena cepat n berebut sikit tempah nama nak balik tu utk tiket bas.. so mmg kena cepat2.. kalau boleh suruh kawan tolong copkan or bayarkan dulu.. tauu

      Delete
    2. Kak, bas tu hantar ke terminal tangkak ke camne?

      Delete
    3. Kak, bas tu hantar ke terminal tangkak ke camne?

      Delete
    4. bas yang korang beli ticket dalam KMJ dia kan masuk dalam kmj.. tapi bas yang beli kat stesen bas tangkak.. kena pergi pekan tangkak naik kat sana

      Delete
  41. Salam sis kalau hujung minggu tak ada apa apa aktiviti boleh tak balik bermalam ? Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, tu kena tgk peraturan hep (which sentiasa berubah2) kalau minggu tu boleh balik bermalam.. korang boleh lah balik.. nnt biasanya dia akan bagi tahu kan perhimpunan bila boleh balik bermalam.. or dia akan sediakan jadual utk balik bermalam :)

      Delete
  42. Assalamualaikum miss.kalau kat sana,nota guna a4 ke buku nota? Penerangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut hang lah yang.. lecturer bukan kisah pun... haha kalau miss suka tulis dalm buku nanti tak de lah hilang.. kalau dalam 4 pun miss ada buat juga nanti beli je ring untuk compile.. ikut korang laa.. hahaha :)

      Delete
    2. Assalamualikum miss.Actually,anon yg atas alnisah ibrahim,alnisah ibrahim and iqa syazana are a same person.thank you very much atas penerangan miss.firstly down sgt bila nak
      Choose matrik ni sbb sye never
      Berjauhan dgn family,budak sek harian biasa,and result SPM biasa biasa je.thanks for motivated me dari segi emosi ,knowledge dlll.at least saya dh bole prepare awal 2 untuk menghadapi hidup yg 70% akan berbeza dr kehidupan sy di sini.terima kasih bnyk 2.semoga Allah memberkati miss dan segala urusan miss diredhai dan dipermudahkan.🙆😊😊😊

      Delete
  43. Assalamualaikum miss....kita kena pkai kasut hitam ke semasa orientasi....

    ReplyDelete
  44. Salam kak aina... masa orientasi kite wajib solat surau ye ??

    ReplyDelete
  45. Hyee kite nk masuk kmj 5/6 nii. Takutt huhu. Sis kite kena pakai sandal bertutup ke huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasut raya korang yang tutup jari kt depan dan tkda heels. Kaler gelap okay?

      Delete
  46. HI Kak....saya masuk matrik 5/6 ini. saya dapat blok B T1.13.
    blok B dekat mana eh? and satu tingkat tu ada berapa bilik kak?
    and lagi, satu minggu lepas minggu orientasi tu kita boleh balik rumah or kena stay terus sana? and ya lagi satu, satu bilik berapa orang ye?
    sorry kak banyak soalan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam saya pon bakal juga msok kmj daftar 5.6.16 nih. Dah ade yg twu ke dapat blok mne? Mcm Mne twu ye?

      Delete
    2. Rajin2 buka portal. Download and print peta kmj. Satu tingkat ada 32 bilik. Satu bilik 4 org. Tandas asing. Nanti time daftar akan di
      Beri jadual balil bermalam. Refer kt situ, your senior pdt 2015/2017

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  47. Assalam saya pon bakal juga msok kmj daftar 5.6.16 nih. Dah ade yg twu ke dapat blok mne? Mcm mne nk check?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau daftar online, die ade suruh kte download surat tu. Kat situ die akan tulis.

      Delete
  48. Tumpang tanye..hehe..mne korang tau dpat blok mane ea ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat surat yg die suruh download after daftar online~

      Delete
  49. Salam kak kalau Blok D T1.26 tu maknanya tingkat 1 ea. Hahaha

    ReplyDelete
  50. Minta izin dari owner blog. Batch 16/17 , akak nak minta korng rajin2 buka laman web kmj. Download peta, pas masuk kmj, jadual mppb. Senang korang nak refer kt situ nanti. Lagi satu, korg memang ada balik bermalam lepas orientasi 3 hari 2 malam. Pastu balik kmj semula untuk masuk kelas/kuliah. Pasal bilik korg tu, jangan risau. Jaga diri baik2, jaga hubungan korg dgn rumet, jaga barang korg, semua jaga. Masa ni korang akan stay dgn diorg untuk 10 bulan. Semoga dipermudahkan. Good luck untuk korg semua.
    Sincerely, pdt 15/17

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak @AyienAdha... saya ada email akak bbrp soalan huhu kat gmail

      Delete
    2. yeahh !! ade balik bermalam.. thanks akak for info 😊

      Delete
  51. hi saya nak tanya roomate nanti kita boleh pilih atau dorang tetapkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai anon. Roomate diorg tetapkan.

      Delete
    2. Hai anon. Roomate diorg tetapkan.

      Delete
  52. Salam kak nak tanya katil dkt bilik tu dah ditetapkan atau siapa cepat dia dapat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katil kt bilik sape cepat dia dapat.

      Delete
    2. Ohh thank you kak reply. Lagi satu nak tanya pasal ampaian.Agak2 banyak tak atau 'siapa cepat dia dpt' jugak?

      Delete
    3. Ampaian depends. Kena beralah lah kalau tkda kosong. Banyak tapi ramai jemur dalam bilik. Tidak digalakkan jemur dlm bilik sebab felo dah warning awal2. Huhu jgn risau, ada je. Budak matrik baik2 semua insha Allah

      Delete
    4. Ohh dalam bilik pun dah ada ampaian ke? Ke kita yang buat ampaian sendiri xD

      Delete
  53. salam, kak..biasa nye elaun bsn tuu.. dlm brape bulan baru dpt ea ???

    ReplyDelete
  54. Waalaikumussalam. Kekadang 8hb, 10,

    ReplyDelete
  55. Hi nak tanya..school starbucks akan jual tiket bas utk balik bermalam 3 hari 2 malam tu lepas minggu orientasi tak? thanks for reply��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu tk sure. Tkpe kalau dah round2 area kmj jumpa starbuck, tanyalah makcik yang jual tu. Okay?

      Delete
    2. ok~terima kasih

      Delete
  56. akak..mase pendaftaran tuu..bwk semue brg utk 1 sem kee ?? abistu..klau nk balik bermalam 3h2m lpas orientasi tuu..kene bwk balik semue brg tu semule ke ???

    ReplyDelete
  57. Haah. Bawa semua untuk sem 1. Kalau nak balik bermalam, tkyahlah. Larat ke? Hahaha.

    ReplyDelete
  58. kak sy ingin tanya kat kmj ade salon atau perkhidmatan gunting rambut tak? hahaha tq

    ReplyDelete
  59. kak sy ingin tanya kat kmj ade salon atau perkhidmatan gunting rambut tak? hahaha tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salon takda. Barber datang kmj ada. Biasa kena caj lah. Tk ingatlah dik berapa ringgit. Budak2 laki tahu. Gunting rambut laki je. Pompuan takda.

      Delete
  60. Kak ayienadha tumpang tanya... satu bilik tu campur ke kursus perakaunan dengan sains ? Huhu

    ReplyDelete
  61. Campur dik. Kekadang campur gn senior. Kenapa? 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh. Tanya je kak.. sebab ingat kalau satu kursus satu blik nk belajar sama sama senang.... hehe.. terima kasih kak ayienadha ��

      Delete
  62. Salam tumpg tanya.... kasut hitam wajib ada ke... atau gunakan semasa orientasi je...

    ReplyDelete
  63. Assalammualaikum miss nk tnya matriks ade pakai buku tak? and pakai laptop tak?

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum kak. Saya nak tanya memang kena pakai baju T yg berkolar ke untuk perempuan? Sebab dalam senarai semak dia tulis macam tu. Kalau pakai yg tak berkolar takpa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Dik, kalau pompuan kai tudung kai baju berkolar dah tk nampak dik kolarnya. Tk pakai pun tkpe. Kalau non muslim, beli lah.

      Delete
    2. Oh..Lagi satu kak jubah ni sebenarnya boleh pakai ke tak kat sana? Macam mana saya nak contact akak? Sebab saya rasa banyak lagi soalan saya nak tanya kat akak.. :)

      Delete
  65. Salam akak..sy bru2 ni daftar online n dpt bilik no 32 blok e..klau x keberatan..boleh x akak cite skit psl bilik ni?bilik ni pling hujung ke?or dekat ngan tangga ke tandas ke?mekasih kak

    ReplyDelete
  66. Bilik ni kat bahagian sisi depan blok. Kalau kita tengok blok mcm biasa, bilik no 27,28,29,30, 31,32 kt bahagian depan dekat dgn tangga depan/utama. Ada tangga sisi gak. So jgn risau k? Tandas ada dua wing, boleh pergi dua-dua ni.

    ReplyDelete
  67. kalau tingkat 2 blok b tu gambaran cmne ye...

    ReplyDelete
  68. Akak..klau F T3.6 tu blok F ea ?? maknenye blok paling hjung skali kee ?? 😨.. mcm mne ea keadaan blok tuu ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blok awak hujung sekali. Bilik awak nombor 6 ngadap padang kmj. Dekat parking kereta dgn bilik tutor, bilik peperiksaan, gn library. Blok awak sebelah blok E. Belakang blok F ada kolam ikan. Haaa tu je kot. Takyah risau lah.

      Delete
    2. Sorry2. Bilik awak ngadap kafe. Saya terfikir blok lain pula. Yang menghadap padang kmj nombor bilik lain. Hihi

      Delete
  69. Akak..kalau pendaftaran online tu xde gambar.. xpe kee ?? lupe la nk masukkan 😥..lpas tu try bukak balik nk masukkan gambar dah xboleh..mcm mne ea kak ?? 😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takyah upload pun takpe. Nanti time daftar ada amek gambar untuk kad matrik. Senyum comel2. Tudung kasi okay sebab gambar tu nak guna untuk 2 sem.

      Delete
    2. Gambar awak upload pun tk pakai pun oleh pihak kmj. Okay? No worries.

      Delete
  70. Assalamualaikum akak.. Nk tnya satu floor ada brape bilik? Mmg spnjg Masa ke nk pkai kasut bertutup tu klau saya nk bawak selipar croc time nk pegi kelas tmbhn /kelas malam bole ke? Nnti time tadarus al-quran pun bole pkai jubah jgak ke. Lagi satu bole ke saya nak ketuk2 paku kat dinding untuk psg pnyangkut2. Manala tahu x cukup tmpat hang ke. Hehehe. Lagi satu setiap bilik tu kn 4 org setiap org tu dpat railing sidai kain ke nasib sape cepat dia dpat? Bnyk lak tnya. Hahaha tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Semua aras ada 32 bilik kecuali aras 4. Takdalah sepanjang masa. Nakngi kuliah pakai kasut bertutup. Kalau nak gi tandas ke kafe ke pakai selipar/kasut crocs. Nak gi kelas tambahan/kelas malam suka hati awak nak pakai kasut crocs or kasut bertutup. Tadarus al quran akak tk tahu lah dik. Pakai baju kurung ke. Atau tanya akak2 abang2 fasi boleh tk pakai jubah? Tkleh lah dik ketuk2 paku kt dinding. Atau dik beli sangkut kecik yg ada kartun2 tu tampal kt locker or dinding bilik. Guna gam/double side tape je. Ada tempat gantung dalam bilik. Tapi itu sesuai untuk gantung sejadah or tuala. Ada ampaian baju tapi kt luar bilik. Satu kat area nak gi tandas. Satu lagi area tempat mesin basuh. Kt tengah blok (trmpat dia berumput) tu ada bumbung sidai kain gak belakang rumah felo. Siapa cepat dia dapat lah. Lagi satu kalau rasa dah kering baju sidai, sila angkat sebab org lain nak guna gak. Okay?

      Delete
    2. Kecuali blok A gn blok B takda sidai baju berbumbung. Sebab diorg punya ada tempat sukan mcm courts sepak takraw.

      Delete
    3. Assalamualaikum, akak! Saya nak tanya sikit pasal lampiran IC ngan surat beranak.. Semua tu kena dapatkan cop ngan tandangan rasmi ke? Macam untuk verify... Thank you :)

      Delete
  71. Akak, akak ni ambik pdt ke? Boleh saya mintak no handphone? 😂

    ReplyDelete
  72. Assalaumalaikum, apa beza pdt dan pst? nama panjang dia apa? maaf saya confuse plus gelabah ni haha. Thanks

    ReplyDelete
  73. Fatiqah, aisyah meh emel akak. nurainsyuhada97@gmail.com insha Allah akak tolong mana yg mampu

    ReplyDelete
  74. kak.. iron boleh bwk x?? orientasi ade game ape je?? best x?? muet tu mcm mne ye kak?

    ReplyDelete
  75. Salam sis ayienadha.... kasut hitam wajib bawa ke?? Ataupun semasa orientasi je guna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Bawa lah. Orientasi dgn gi kuliah.

      Delete
    2. Ohh pergi kuliah kena pakai kasut hitam ea kak...

      Delete
    3. Kaler apa pun boleh yang penting gelap. Blue black ke, maroon ke, hijau gelap ke, ungu gelap ke. Tk semestinya hitam je.

      Contoh hari ni hitam, esok kaler lain, esok lagi kaler hitam.

      Delete
    4. Ohhh kiranya kasut hitam tu wajib ada untuk orientasi je la ea kak ayienadha

      Delete
  76. kak, bilik 6 blok d dekat dengan tandas tak? hehe

    ReplyDelete
  77. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  78. kak ayienadha! saya anon yang banyak tanya yg first-first tu hahaha. ni kak nak tanya ni, bilik mana yang kena share dgn senior tu eh?? hahaha saya curious lahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai anon! 👋👋 bilik random. Kalau dpt senior, senior lah rumet awak. Kalau sebaya, lain course itulah rumet awak. Akak pun tk tahu sebilik dgn sape.😉

      Delete
  79. Kak ayienadha...saya nak tanya sikit kalau orientasi kena pakai tudung warna apa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kena tanya akak2 abang2 fasi. Bawa lah kaler hitam untuk spare. Okay?👌

      Delete
  80. Hi kak, saya juga akan mendaftar pada 5/6 di KMJ, tapi nak tanya kalau perempuan nak pakai official, boleh pakai slacks dan kemeja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. can't. officially baju kurung.

      Delete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  82. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  83. hi kak. mesin basuh tu ada di setiap blok ke? pakai duit kertas je eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup ada. Biasa setiap aras 3 buah mesin basuh. Tapi kekadang rosak. It cant works very well. Kena peka lah mana satu rosak, kalau tk nanti kena telan duit. Satu kali basuh rm 2. Yes, duit kertas.

      Delete
  84. boleh bwk lampu study x?klu nk study 2-3pg.kt kmj ade makmal komputer tk?boleh bwk printer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Digalakkan bawa lampu meja kalau nak study lewat malam. Ada sesetengah org tkleh tidur ada lampu. So kita hormat roommates masa diorg tidur. Ada makmal komputer. Tk silap ada 7 buah. Printer sebenarnya tkleh, sebab termasuk dalam bahan larangan.

      Delete
  85. salam. nak tanya, washing machines auto ke manual ye? ada dryer sekali tak (kot2 boleh basuh baju pakai tgn then terus masuk dryer)? Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Washing machines mostly auto. Tak tahulah kt blok lain. Tapi rasanya sama je. Dryer termasum dalam spin kan? Kalau kita basuh baju, sekali dgn spin and dah set timer dalam setengah jam dah siap. Kalau basuh guna tangan, keringkan cara manual jugak. Dah bilas apa semua, pulas baju tu sampai takda air menitik lagi. Pastu baru jemur kat ampaian. Memula mmg penat, tapi lama2 dah biasa.

      Delete
    2. Jimat duit. Hehe. Biasa basuh guna tangan baju amek masa nak kering.

      Delete
  86. hi sorry out of topic. ada tips tak mcm mana nak sorokkan iron drpd kena kantoi? tq in advance!

    ReplyDelete
  87. Hello. after register, terus orientasi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, petangnya dah start orientasi.

      Delete
  88. balik bermalam tu naik bas dkt dlm matrik ke? then bas stop di mana? If balik ke johor. Larkin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, kalau beli tiket bas kmj, naik bas dalam matrik. Biasanya kt parking depan blok F. Kalau balik johor, turun kat terminal larkin. Kalau nak balik kmj, beli tiket bas ekspres. Tk ingat nombor kaunter tiket dia. Samada no.3 atau no.5. Kaunter tu kecik je. Nama dia Cepat Ekspress. Kalau ada org tanya, "Dik, nak balik mana? Tangkak?" Nanti dia tunjuk kaunter tu.

      Delete
  89. hai kak AyienAdha. hari tu akak ada kata ampaian banyak tapi ramai jemur dalam bilik. dalam bilik ada ampaian ke? ke buat sendiri ampaian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ampaian gantung tuala/telekung/sejadah sahaja. Better jemur kat luar, ada ampaian banyak. Jemur dalam bilik boleh buat orang tk selesa. Okay?

      Delete
  90. Akak..cadar, sarung bntal n selimut tuu..ade warne tertentu je ke boleh bawak ?? or bebas nk bawak warna-warni ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa, cadar dia tk sediakan. Kaler bebas. Bawa je. Nak kartun2 ke pun boleh.

      Delete
  91. untuk lelaki seluar slack kaler hitam shj ke yg dibenarkan?biru gelap?kelas boleh pki t-shirt berkolar?

    ReplyDelete

 
Images by Freepik