Pages

Monday, May 20, 2013

Petua Belajar/Ulangkaji

Assalamualaikum. . And hye to everybody!!

 Ok.. kali ni Miss Soraya nak kongsi tips-tips untuk belajar .. memandang kan Miss Soraya pun dah nak sambung belajar ke Kolej Matrikulasi Johor pada 27 mei 2013 ni.. jadi bolehlah Miss nak kongsi sikit tips2 ni kepada pelajar-pelajar sekalian..

Humm.. ok first, nak cerita.. dalam dunia alam persekolahan ni ada dua jenis pelajar..
1. Pelajar pandai superb thp gaban
2. Pelajar biasa-biasa jer...
#yg penting dalam dunia ni xdak pelajar BODOH noh...

Kalau Miss Soraya.. Miss tergolong dalam golongan no 2 lah.. kalau nak kan something kena usaha... kalau korang rasa korang tergolong dalam golongan no 1 anda semua boleh exit blog ni dan pi sambung men fesbuk.. sbb no 1 tu ada orang yg kita panggil 'gifted' or anugerah.. dia belajar sikit jer yang banyak makan, tidoq, men fesbuk...

Kalau korang ni kumpulan no 2...here the tips..
#memandangkan korang ni kump 2 makne nya korang ni mesti kena usaha gila2 bru dpt hasil.. tp kebanyakan korg men usaha ja thap babz... tp xdapat apa2... Y????!!!
Sebab korang men bantai jer.. ni yang korang kena buat ..

-TAHU KORANG NAK BELAJAR APA!
... korang kena tahu nak belajar ape baru boleh study. . Ni x rse ade mood nak study tp men rembat jah bku ape2 yang korg nak.. kalau korg pelajar pmr korg just ade 8 subject penting so satu hari korg boleh belajar 2 subject yang tak heavy.. so korg ada balance hari khamis ngn jumaat  untuk subject heavy mcm sains ngn mathematic.. klu SPM terutama nya kelas sains sama jgak 1 hari 2 subject kne study.. sbb subject SPM sume heavy jadi tiap2 hari kena konsisten kena belajar..

-BERAPA LAMA MASA DI PERUNTUKAN..
..ok jgn jd ngong sgt.. korang sekarang dah x boleh study hard.. sbb korg bosan.. jadi study smart.. 1 subject peruntukan untk 1 jam sahaja... jadi  1 hari kamu hanya ulangkaji 2 jam sahaja.. dan PASTIKAN KONSISTEN... kalau konsisten bru lah tips ni menjadi...

-BUAT LIST AND TARGET..
..maksudnya dalam masa 1 jam tu pastikan awak buat list..tajuk apa yang awak nak study.. contoh dalam masa 1 jam awak mesti cover tajuk genetic dlam subject bio.. mcm tu lah..pastikan capai target awak untk cover subject genetic tu..

-BUAT NOTA KECIL..
..Ok.. kebanyakan pelajr selalu slah anggp pasal nota kecil.. nota kecil ni maksud nye points2 penting bagi awk ingt jalan cerita satu chap yang awk nak cover.. kalu korg g salin jer baik korg g photostate jer bku teks tu..

BUAT LATIHAN
.. di saat2 akhir kita dah x pyh buat nota buat sahaja latihan.. dan baca jawapan..buat berulang2kali sbb nnt kita akn ingt jwpn tu ssuai utk guna dlm soalan ape... sbb format peperiksaan malaysia ni soalan dye sebenarnye sme jer.. cume csra dia interpret tu berbeza...


 itU shaja yang Miss Soraya boleh kongsi berdasarkan pengalamn Miss Soraya... kalau ada ape2 nnt Miss update lgi ya... if u have any question just ask me.. Miss pasti akn bantu...bye... wasalam~

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik