Pages

Monday, May 20, 2013

Dilema Percintaan..

ASSALAMUALAIKUM. .. and hye to everybody!!

HUmmm..ok.. Kali ni tajuk post ni mmg menarik sgt.. sebab alam percintaan mmg kebanyakannya sudah di alami oleh semua pihak..terutama sekali pelajar sekolah.. biar  Miss Soraya berterus terang je la.. Miss dapat idea nak tulis post ni sebab tadi kwan Miss tibe2 je datang masa Miss tengah kerja.. dia pergi buat luahan perasaan pulak dah... xper lah kwn2 punya pasal..

Al kisahnya mcm ni.. kawan Miss ni baru je clash dgn awek dia dan dia dah tak rasa nak bercinta dah dan xnak berkahwin.. ok pd pendapat Miss Soraya jangan lah macam ni... kepada korg2 yang ada case yang sama macam dia ni.. x payahlah nak jadi mcm ni.. bro bunga bkn sekutum..

Tp Miss.. bunga yang tu jer saya sayang... haih... tu lah dilema nya... dont worry Miss Soraya boleh bantu..
Ada

Ada satu jer jln penyelesaian nya...
STOP BEING USELESS AND PATHETIC! !
budak tu dah xnak kat hang... buat ape ko sibuk2 nak kejar dia... "mmm...tapi saya sayang sgt2 dkt dia.." (adess.. ayat mati pulak)

Mcm ni.. Miss tahu korg betul2 sayang kat dia.. tapi korg kena ingt setiap benda yang Allah dah tetapkan mesti ada sebab nya.. setiap kali Allah tarik org yang Miss Soraya sayang.. Miss selalu ckp yang dia nak bg org yang lebih baik untk aku... kalau korg terus fikir positive mcm ni... insyaallah. . Xde ape2 yang boleh bg korg frust menonggeng sangat2..

Mmg la kita tahu yang xboleh hilangkan kesedihan tu dlm 1 hari.. jadi  xpayah hilangkan kesedihan tu.. tapi tukarkan kesedihan tu menjadi happy.. mcm mne???

Senang jer... masa ni lah korg boleh tahu kawan korang tu betul2 kwn ker atau sekadar sahabat...  korg pergi have fun.. and enjoy.. x payah cerita masalah kau dekat semua org.. cukup kau luahkan dekat tikar sembahyang msti lagi tenang.. kalau x boleh tahan jugak.. cerita dekat kwn yang kau percaya jer..

Bila sedih.. jgn tunjuk depan org ataupun depan si Dia sebab kita kena tunjuk yang kita happy yang kita boleh hidup tanpa dia... cukup lah keluarga dan Allah peneman hidup kita...


INgat tu.... jgn akibat terlampau kecewa boleh buat kita terkeluar dari landasan iman.. akibat kita terlalu gembira boleh menyebabkan kita terkeluar dari landasan agama.. semuanya yang kita buat mestilah berpada-pada......

Baiklah.. tu saja yang Miss nak kongsikan..

 Wasalam~

Petua Belajar/Ulangkaji

Assalamualaikum. . And hye to everybody!!

 Ok.. kali ni Miss Soraya nak kongsi tips-tips untuk belajar .. memandang kan Miss Soraya pun dah nak sambung belajar ke Kolej Matrikulasi Johor pada 27 mei 2013 ni.. jadi bolehlah Miss nak kongsi sikit tips2 ni kepada pelajar-pelajar sekalian..

Humm.. ok first, nak cerita.. dalam dunia alam persekolahan ni ada dua jenis pelajar..
1. Pelajar pandai superb thp gaban
2. Pelajar biasa-biasa jer...
#yg penting dalam dunia ni xdak pelajar BODOH noh...

Kalau Miss Soraya.. Miss tergolong dalam golongan no 2 lah.. kalau nak kan something kena usaha... kalau korang rasa korang tergolong dalam golongan no 1 anda semua boleh exit blog ni dan pi sambung men fesbuk.. sbb no 1 tu ada orang yg kita panggil 'gifted' or anugerah.. dia belajar sikit jer yang banyak makan, tidoq, men fesbuk...

Kalau korang ni kumpulan no 2...here the tips..
#memandangkan korang ni kump 2 makne nya korang ni mesti kena usaha gila2 bru dpt hasil.. tp kebanyakan korg men usaha ja thap babz... tp xdapat apa2... Y????!!!
Sebab korang men bantai jer.. ni yang korang kena buat ..

-TAHU KORANG NAK BELAJAR APA!
... korang kena tahu nak belajar ape baru boleh study. . Ni x rse ade mood nak study tp men rembat jah bku ape2 yang korg nak.. kalau korg pelajar pmr korg just ade 8 subject penting so satu hari korg boleh belajar 2 subject yang tak heavy.. so korg ada balance hari khamis ngn jumaat  untuk subject heavy mcm sains ngn mathematic.. klu SPM terutama nya kelas sains sama jgak 1 hari 2 subject kne study.. sbb subject SPM sume heavy jadi tiap2 hari kena konsisten kena belajar..

-BERAPA LAMA MASA DI PERUNTUKAN..
..ok jgn jd ngong sgt.. korang sekarang dah x boleh study hard.. sbb korg bosan.. jadi study smart.. 1 subject peruntukan untk 1 jam sahaja... jadi  1 hari kamu hanya ulangkaji 2 jam sahaja.. dan PASTIKAN KONSISTEN... kalau konsisten bru lah tips ni menjadi...

-BUAT LIST AND TARGET..
..maksudnya dalam masa 1 jam tu pastikan awak buat list..tajuk apa yang awak nak study.. contoh dalam masa 1 jam awak mesti cover tajuk genetic dlam subject bio.. mcm tu lah..pastikan capai target awak untk cover subject genetic tu..

-BUAT NOTA KECIL..
..Ok.. kebanyakan pelajr selalu slah anggp pasal nota kecil.. nota kecil ni maksud nye points2 penting bagi awk ingt jalan cerita satu chap yang awk nak cover.. kalu korg g salin jer baik korg g photostate jer bku teks tu..

BUAT LATIHAN
.. di saat2 akhir kita dah x pyh buat nota buat sahaja latihan.. dan baca jawapan..buat berulang2kali sbb nnt kita akn ingt jwpn tu ssuai utk guna dlm soalan ape... sbb format peperiksaan malaysia ni soalan dye sebenarnye sme jer.. cume csra dia interpret tu berbeza...


 itU shaja yang Miss Soraya boleh kongsi berdasarkan pengalamn Miss Soraya... kalau ada ape2 nnt Miss update lgi ya... if u have any question just ask me.. Miss pasti akn bantu...bye... wasalam~

Saturday, May 18, 2013

jangan bersedih.

assalamualaikum...and hye to everybody..

ok.. macam biasa lah.. Miss Soraya kan... lepas bertahun bru nak update.. sorry...
maybe lepas MIss Soraya sambung belajar baru lah Miss Soraya akan selalu update..
ok selepas 2 tahun  Miss Soraya tinggalkan blog ni.. macam macam yang berlaku dekat Miss Soraya.. dugaan yang teramat  memilukan dan menyedihkan.. so kali ni... post ni akan di tujukan kepada semua remaja di luar sana yang mungkin mempunyai situasi yang sama atau boleh di adaptasi kan dalam kehidupan mereka..

So first of all,, Miss Soraya nak cerita dulu apa dugaan yang Allah SWT berikan kepada Miss Soraya..
pada 19 January 2013..  ayahanda Miss Soraya telah kembali ke ramatullah... as you know Im just 18 years old.. And im So close to my father.. or always been called as 'abah'..
pada masa kejadian Miss Soraya je yang tak tahu abah meninggal sebab  hari tu Miss Soraya memang banyak kerja... buat lesen lah.. then kena masuk kerja pukul 1 kat Parkson Berjaya Megamall, Kuantan..
Memang ramai yang bagi nasihat kat Miss Soraya kata "sudah2 lah ain, bawak bersabar.. tu dah  ditentukan"

 i feel like WTF... Miss Soraya bengang tu sebab pihak yang bercakap tu bkn nya ada pengalaman pun kehilangan ahli keluarga.. they dont know what i felt.. so dont give a shit... ( ok post ni x sesuai untuk budak2  sekolah rendah eyh... bnyak pulak aku dok mencarut..)

Miss Soraya memang down sangat.. sebab i really close to my father.. everything i do, all my activities all day.. i will tell him.. and he would never refuse to hear it.. eventhough dia mngantuk ke apa ke... thats my abah.. yang memahami aku kawan-kawan dan mak sedara aku lah... they just said " be tough girl.. if  he is here.. he never want to see you cry like this.." that make possible.. ayat yang mudah.. tp mendalam...

 one of my best friend also my boyfriend said " ainna  i have been through your situation  a year before.. im just 16.. but i still dont know how to make you feel better... because i know what you feel... its  okay.. just cried how long you want if that make you feel better.. if you want to punch something.. just punch me.. im willingly be your punching bag.. ( haha.. dalam hati aku  klakar betol mamat ni..)

tapi sampai sekarang aku rindu kan dia.. lepas Ms. Soraya dapat result SPM. Ms Soraya rasa lagi sedih... sebab  Ms Soraya dapat result yang mmg arwah nak...  tp tak guna jugak kita nak bersedih lama-lama... tak jadi apa-apa... sebelum arwah meninggal... arwah selalu pesan "adik.. ingat belajar rajin-rajin.. adik je lah harapan abah.. pastikan adik belajar sampai luar negara.." setiap kali habis ayat tu mesti arwah abah akan cium di dahi aku... aku sayng dia... tapi Allah tarik dia dari aku sebab Allah lebih menyayangi dia daripada aku..

jadi, bagi u allss semua yang ada experience macam Ms. Soraya ni.. bersabarlah.. ini akan mengajar kita lebih dewasa.. macam Ms. Soraya.. dah la anak bongsu.. tak pandai nak buat apa2.. semua arwah abah yang tolong.. tapi bila dia dah xda.. macam2 yang Miss Soraya boleh buat.. thanks to him...

apa-apa pun kita kena ingat apa-apa yang Allah tentukan pasti ada hikmahnya..  ayat itu yang buat Ms. Soraya  boleh teruskan hidup.. dan sentiasa mengingatinya... sekarang hanya doa sahaja yang menjadi utusan
menunjukkan Ms Soraya rindu pada dia....

ADIK SAYANG ABAH!


 
Images by Freepik